Korzika Holidays
1000 Út Utazási Iroda
Engedély szám: U-01681-2015

Cím: 1054 Budapest Kálmán Imre u. 14
Telefon: 36-1-301-4998, 99
E-mail: korzikaholidays@1000ut.hu

Facebook
Hírlevél

La Rioja - A SPANYOL LA RIOJA VIDÉK LEGJOBB BORAI  

 
Azonosító:
617
Ellátás:
Reggeli
Szállás Árak
A SPANYOL LA RIOJA VIDÉK LEGJOBB BORAI
Szállás

             Kiváló borok, Speciális ételek, középkori műemlékek Spanyolország legjobb borvidékén.

A Rioja borvidék Spanyolország legismertebb – s világszerte elismert védett bortermelő övezete. (Denominación de Oregen Calificada). Borászatai, dűlői a La Rioja, a Navarra és a baszkföldi Álavá területére nyúlnak. Művelésük az ókori föníciaiak által kezdődött, az európai civilizáció hajnalán – első írásos említésük és méltatásuk a Kr. u. 873-ból maradt ránk. Navarra és Aragon királya 1102-ben állíttatta ki az innen kikerülő nagyszerű boroknak is szóló védlevelet (Carta de población de Longares) – exportjuk az 1200-as évek óta töretlen. Mára 57.000 ha területen, évi 250 millió liter kerül a palackokba és hordókba,  melynek 85%-a vörösbor.
A vörösbort adó szőlők (tintos) legelterjedtebb, védett fajtái a Tempranillo, a Garnacha, a Tinta, a Graciano és a Mazuelo.
De milyenek is ezek a borok?
Utazásunk célja – sőt inkább küldetése, hogy minél többet megtanulhassunk és megtapasztalhassunk ezen a legendás (és legendásan szép) borvidéken – a kincset érő nedűről.

1. nap: Budapest – Bilbao
Elutazás Budapestről  06:15 h-kor a Lufthansa járatával. Érkezés Bilbaoba München-i átszállással 10:45 h-kor. Érkezés után Spanyolország leghíresebb borvidékének,  a La Rioja vidék felfedezésére indulunk.
Utunk a borvidék kereskedelmi központján, Haro-n vezet keresztül.
Útközben kitérőt teszünk San Millan de Gogolla völgybe, ahol megtekintjük a 6. században épült San Milan de Suso és a 11. században épült San Milan de Yuso, kasztíliai kolostor együttest, amelyek 1997-óta az Unesco világörökség része.
A Suso kolostor azokból a barlangokból nőtt ki, ahol a San Millán pásztort követőremeték éltek a 6. században. Az eredeti, 537-ben alapított monostort - melyet még (Szent Emilián) pásztor-remete alapított - a 6. és 10. század közötti időszakban, többször kibővítették az ott élő szerzetesek. A szent sírja is itt található. A Suso kolostor történelmi jelentőségét azoknak a kézírásos emlékeknek, kódexeknek köszönheti, melyeket San Millán sírjában találtak meg. Ezek képezik Spanyolország legjelentősebb középkori emlékeit. A Yuso kolostor falai között találták meg az első spanyol nyelvre utaló írásos emléket.
Késő délután érkezünk La Rioja központjába, Logronoba, ahol 3 éjszakát töltünk.
A La Rioja borvidék az első földrajzi megnevezéssel ellátott borvidék Spanyolországban.
A borvidék elismertségét a 19. század végén két nagy birtok, a Marques Riscal és a Marques Murrieta alapozta meg, majd később a Roda őregbítette. Túránk keretében mindhárom pincészetet meglátogatjuk, sőt a Marques Murrieta pincészetben meg is kóstolhatjuk Spanyolország első és egyetlen 100 pontos borát (fakultatív kóstolófelár ellenében).
A szállás elfoglalása után szabadprogram, majd este vacsora a híres Zirzillo étteremben.
Szállás: Hotel Gran Via (3 éjszaka)

2. nap: La Rioja borvidék - Logrono
Reggeli után először az 1895-ben alapított Martinez Lacuesta pincészetbe látogatunk, amely az egyik legrégebbi, 1908-óta regisztrált pincészet Spanyolországban.
A közel 3 órás program keretében megismerjük a régió történetét, megtekintjük a 100 éves pincét, majd 2 féle bort kóstolunk meg. Ezt követően a 3 fogásos ebéd keretében megkóstoljuk a híres Rioja grillezett báránybordát. Az aperitív után 2 féle vörösbort kóstolunk: egy Reserva és egy Grand Reserva.

Ebéd után fakultatív látogatást teszünk a közeli Bor múzeumba, majd szabadprogram.
Este folytatjuk gasztronómiai utazásunkat a spanyol konyha körül.
Busszal utazunk a közeli Eltziegoban található Marques de Riscal pincészethez, amelyet 1858-ban alapítottak. A vezetett látogatás után a pincészet tradícionális éttermében, a La Rioja konyhát bemutató vacsora keretében az alábbi válogatott borokat kóstoljuk meg: Marqués de Riscal Limousin  (D.O. Rueda),  Marqués de Riscal Reserva (D.O.Ca. Rioja), Marques de Riscal Gran Reserva(D.O. Ca. Rioja).
Szállás Logronoban (2 éj). 

3. nap: La Rioja borvidék - Logrono
Reggeli után  látogatás a La Rioja térség egyik ikonikus pincészetében, az 1890-ben alapított Bodegas Franco Espanolos pincészetnél. Megtekintjük a Centenáriumi pincét, majd a pincészet 4 legjobb borát kóstoljuk meg: egy fehér Vina Soladad Tete de Cuve Reserva 2005, 2 féle vörösbort Rioja Bordon Gran Reserva 2007, és Barón
D'Anglade 2011 Limited Edition, végül egy a Viura és Chardonnay fajtából készült félédes Talla de Diamonte desszert bort.
Ezt követően egy ebéden veszünk részt, ahol Riojan speciális ételeket kóstolunk.
Látogatásunk alatt lehetőségünk lesz egy fakultatív borkóstolásra: egy különleges, 1970-es Rioja Bordon Reserva borból.
Délután szabadprogram. Séta Logronoban az Ebro folyó partján.
Este látogatást teszünk a La Rioja vidék és Spanyolország ékköveként számon tartott, leghíresebb borászatában, az 1852-ben alapított Marques De Murrietaban. A látogatás keretében megtekintjük a híres Ygay központját, megismerkedünk a Rioja bor történetével, a pincészet legszebb termeivel, majd az 5 fogásos gasztronómiai vacsora keretében megismerjük a spanyol gasztronómia sokszínű és változatos ízű konyháját. A vacsora mellé a pincészet 5 féle, kimagasló borát kóstoljuk: Pazo Barrantes Albarino, Marques de Murrieta Tinto Reserva, Dalmau tinto Reserva, Capellania Blanco Reserva, Marques de Murrieta Tinto Gran Reserva.
A vacsora végén fakultatív borkóstolás Spanyolország máig egyetlen, Robert Parker által 100 pontra értékelt borából, az 1986-os, 21 évig amerikai hordóban érlelt, majd öt évet egy beton hordóban tovább érlelt, végül palackozott Castillo Gran Reserva Especial Cosecha száraz fehér borból.
A bor csak korlátozottan áll rendelkezésre, ezért az igényt előre jelezni kell. A palack ára: 550 Eur

4. nap: Logrono - Bilbao
Reggeli után Bilbaoba utazunk. Útközben ellátogatunk a „fiatal”, 1991-ben alapított, de világszerte ismert Roda pincészetbe. A két órás program keretében a pincészet 4 féle borát kóstoljuk meg: Bodegas Roda Sela, Roda, Roda 1, és végül a Bodegas Roda Cirsionnal (DOCa).
Kora délután érkezünk Bilbaoba. A szállás elfoglalása után gyalogos városnézés. Bilbao Baszkföld legjelentősebb városa, a Nervión-folyó partján fekszik a Vizcayai-hegység lábánál. Az óváros mellett olyan építészeti különlegességek találhatók itt, mint a Frank Gehry tervezte Guggenheim Múzeum.
Óvárosi sétánk során megtekintjük a város védőszentjének,  Nuestra Senora de Begong,16. században épült templomát, azután az 1422-ben épült  San Antón templomot, majd a város legrégebbi épületét az 1379 táján épült, háromhajós Santiagó katedrálist, végül az 1756-ban épült Szent Miklós templomot. Befejezésül a csodálatos Plaza Nueva árkádos főterén sétálunk. Este szabadprogram.
Szállás:Hotel Ercilla 4* 

5. nap:  Bilbao -Budapest
Délelőtt  látogatás a Guggenheim Múzeumba, amelyet 1997-ben nyitották meg és Spanyolország egyik leglátogatottabb múzeuma. A Guggenheim Alapítvány gyűjteménye, a világ egyik legnívósabb magángyűjteménye, a legjelentősebb művészek munkáival: Kandinsky,Picasso, Miro, Dali, Modigliani, Mondrian, Matisse, Klee, Pollock, Chagalle,vagy épp Moholy-Nagy. A múzeumlátogatás után búcsú ebéd egy hagyományos baszk étteremben. Ezt követően, 16:30 h-kor transzfer a repülőtérre.
Indulás 18:45 h-kor a Lufthansa járatával. A München-i átszállást követően 23:25 h-kor érkezünk Budapestre

Minimális indulási létszám: 12 fő

Elrejt