Korzika Holidays
1000 Út Utazási Iroda
Engedély szám: U-01681-2015

Cím: 1054 Budapest Kálmán Imre u. 14
Telefon: 36-1-301-4998, 99
E-mail: korzikaholidays@1000ut.hu

Facebook
Hírlevél

Franciaország - Languedoc-Roussillon  

 
Languedoc-Roussillon Franciaország déli partján, Mareille-től nyugatra húzódik. A régió igen változatos, értékes építészeti emlékek, széles folyóvölgyek, sziklás szurdokok, felkapott tengerparti üdülőhelyek és igen erős katalán hatás jellemzik. Bár neve talán kevésbé ismert az átlagos turista számára, mégis olyan kincseket találunk itt, mint a maga nemében páratlan Carcassonne vára, a csatornahajózás paradicsoma, a Canal du Midi, a fiatalosan nyüzsgő   Montpellier, a 49 méter maga Pont du Gard vízvezeték, a római emlékeket őrző Nimes, a Tarn szurdok a néhány éve elkészült, 2,5 km-es Millau-viadukttal, csakúgy, mint például a Szent Jakab zarádokút egy szakasza. Mindehhez hozzáadódik a helyiek kedvessége, a  konyha finomságai, a homokos partok, minden adott tehát a tökéletes nyaraláshoz!

Leírás

LANGUEDOC-ROUSSILLON MEGKÖZELÍTÉSE

Vasút: Páriszból TGV-vel Nîmes (2 óra 50 perc), Montpellier (3 óra 15 perc), Narbonne és Perpignan is megközelíthető
Repülővel: Párizs - Montpellier, Nîmes, Carcassonne, Perpignan útvonalakon Air France belföldi járatokkal
Gépkocsival: Budapest - Montpellier 1600 km (útvonalterv)

Térkép

Languedoc-Roussillon térképe

Látnivalók

A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZEI

Compostellába vezető Szent Jakab zarándokút: A XI.sz. elejére Compostella a legjelentősebb zarándokhelyek egyikévé nőtte ki magát, egész Európából számtalan hívő vándorolt el ide. Hogy elérjenek Spanyolországba átkeltek Franciaországon, így négy fő útvonal alakult ki: Párizs/Tours, Vézelay, Le Puy és Arles. A két utóbbi útvonal átszeli a Languedoc-Roussillon régiót.

Carcassone történelmi erődvárosa: A 13.században épült erőd az egyik legcsodálatosabb építmény, ami tökéletesen megmaradt a Középkorból. Carcassone a római kor óta egy igazi erődváros, mely ma a mediterrán medencénél húzódó bortúra aktív központja. Az elmúlt századokban többször átépített erődnek 52 tornya, két várfala van és összesen három km hosszú bástya veszi körül.

A Gard folyó római hídja: A római zsenialitás szimbóluma a Gard folyó hídja, mely a legjobb állpotban megmaradt vízvezeték a világon és a mediterrán medence legfigyelemreméltóbb hídja. 275 m hosszú, 48 magas, és nem vízszintes. A csatornázás mesterműve. A legalsó szinten út vezet át, a legfelső szint tetején van a vízvezeték. Korábban „csak" a funkcióját látta el, de ma már számtalan program és előadás várja az idelátogató turisták sokaságát.

Canal du Midi - Déli Csatorna: Az UNESCO úgy jellemezte, mint „az emberi zsenialitás egyik leglenyűgözőbb modernkori műve". A Canal du Midi Európa legrégibb még ma is működő csatornája. Eredeti célja a volt, hogy közvetlen vízi összeköttetést teremtsen az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger között. Építése a 17. században egyedülállónak számított, mely 10.000 munkást mozgósított és több mint 14 évig tartott! 328 különböző remekmű díszíti: hidak, vízvezetékek, gátak. A csatornán 65 zsilip és 103 zsilipkamra van. 45.000 fát ültettek végig az útján, hogy megvédjék a pásztorokat, az utazókat és a kereskedőket a napfénytől. Ma már a Déli Csatorna a lakóhajóval utazó turisták kedvelt helyszíne, hisz teljes hosszában hajózható és élvezhető.

Vauban erődök: 2008 óta a Világörökség része Villefranche-de-Conflent megerősített városa és Mont-Louis citadellája. A XVII. század leghíresebb hadi mérnöke és építésze, Vauban által épített erődökközül ez utóbbi ma is hadi célokat szolgál, csakúgy, mint az elmúlt 325 évben.

EGYÉB LÁTNIVALÓK


MONTPELLIER
- a város, ahol soha nem megy le a nap! Félúton Spanyol- és Olaszország közt, alig hét kilométernyire a Földközi-tengertől, nem is csoda, hogy Montpellier a franciák egyik legkedveltebb úti célja. És ha valaki akár csak egy napot is eltölt a szűk sikátorok és napsütötte terecskék világában, ahol nyaranta nemzetközi és diákfesztiválok váltják egymást, belekóstol a városka sajátosan vidám életébe, azonnal meg is érti a választás okát.
Látnivalók:
- A történelmi belváros a sikátorokkal és a palotákkal
- A nyugati világ legrégebbi orvosi egyeteme, ahol a mai napig folyik oktatás
- A botanikus kert
- A belváros magánpalotái és a XVII. századból ránk maradt mulatók és varieték (folie)
- A Mikvé, vagyis a rituális zsidó fürdő
- A diadalív
- A Saint-Pierre katedrális
- Az állatkert a vadonatúj amazóniai házzal
- Az Odíseum, a Galilei planetárium és a Mare Nostrum akvárium

NIMES Egyszerre római, klasszicista és kortrás város. Tudatosan ápolja kulturális örökségét, védi történelmi kincseit, ugyanakkor a kortárs művészet segítségével igyekszik tökéletesíteni rafinált szépségét.
Látnivalók:
- Az arénái (i.sz. I. századból)
- A szögletes ház (Maison Carrée, római korabeli templom az V. századból)
- A Magne torony (Tour Magne, XVI. századból)
- A La Fontaine park (XVIII. század)
- Sir Norman Foster építész alkotása, a Carré d’Art
- A híres híd a Gard folyón (Pont du Gard)
- A Szépművészeti múzeum (Languedoc második legnagyobb ilyen múzeuma a gyűjtemény gazdagságát és nagyságát tekintve)

PERPIGNAN, ahol számos katalán emléket találunk. Ebben a városban igazán érezhető Spanyolország közelsége, erre emlékeztet több helyi szokás és hangulat is. Salvador Dali a világ közepének nevezte, de más festők is örömmel töltöttek itt egy kis időt, hogy ihletet merítsenek: Picasso, Miro, Matisse, Derain, Chagall, Delaunay…
Látnivalók:
- A Majorque Királyi Vár.
- A Castillet, mely Perpignan jelképe (városkapu).
- A Saint-Jean-Le-Baptiste katedrális és a "Campo Santo" (Franciaország legnagyobb temetői harangja)
- A Saint Jacques templom és az azt övező gyönyörű Jardin de La Miranda kert

NE HAGYJUK KI

- a régió tengerpartjának felkapott üdülőhelyei: Le Grau-du-Roi, Port-Camargue, La Grande-Motte, Le Cap d'Agde, Port Barcarès, Saint-Cyprien, Sète
- Aigues Mortes, a hatalmas fallal körülvett város, mely egykor Franciország egyetlen kikötője volt, mára viszont 5 km-re fekszik a tengerparttól
- Cévennek, a Pireneusok Nemzeti Parkja
- a régió keleti pereme, az Ardeche hegység és a Vallon Pont d'Arc folyóvölgy
- Katalán tengerpart és fürdővárosai
- Katharföld és kastélyai
- Sasles Erődítménye: a késői középkor egyik legfőbb katalán védelmi építménye
- Villeneuve-lez-Avignon: karthauzi kolostor, melyet 1356-ban alapítottak. És az Avignon
városával szemben található Saint-André erőd a 14. századból
- Saint-Roman de l'Aiguille troglodita apátság, mészkődombba vájt sziklamonostor

 

Forrás: Francia Idegenforgalmi Hivatal
hu.franceguide.com


Languedoc-Roussilloni ajánlatok

Kényelem:
Ár:
Elrejt