Korzika Holidays
1000 Út Utazási Iroda
Engedély szám: U-01681-2015

Cím: 1054 Budapest Kálmán Imre u. 14
Telefon: 36-1-301-4998, 99
E-mail: korzikaholidays@1000ut.hu

Facebook
Hírlevél

Franciaország - Normandia  

 
Normandia Franciaország északnyugati csücskében, a La Manche-csatorna partvidékén található. Az ország turisták által egyik legjobban kedvelt régióját válto- zatos tengerpartok, hatalmas gránitsziklák, halász- falvak, kastélyok, gyönyörű zöld táj jellemzi. Normandia 1087-ig, majd utána még többször, rövidebb ideig Angliához tartozott, normann jellegét a mai napig is őrzi. A II. világháborúban különle- ges jelentőséggel bírt, a partraszállás számos emlékét érdemes meglátogatni. Normandia egyik legnagyobb látványossága a Mont Saint-Michel apátság, ahol az apály-dagály változása különleges természeti jelenséget hoz létre!

NORMANDIA MEGKÖZELÍTÉSE
Vasút: Párizsból az SNCF (francia vasúttársaság) járataival, TGV járat egyelőre nincsen
Repülőterek: Caen/Carpiquet, Deauville/Saint-Gatien, Rouen-Vallée de Seine, Cherbourg/Maupertus
Gépkocsival: Budapest - Caen 1730 km (útvonalterv), Párizs - Caen 230 km
Tengeri összeköttetés: Caen-Ouistreham/ Portsmouth, Cherbourg/Poole, Cherbourg/Rosslare, Cherbourg/Portsmouth, Le Havre/Portsmouth, Dieppe/Newhaven. Dover/Calais

Térkép

Normandia térképe

Látnivalók

ROUEN - Normandia fővárosa, „a száz, éneklő harangtorony városa", tárt karokkal és nyílt szívvel fogad minden látogatót. A nap minden órájában másféle a város, újabb és újabb arcával mosolyog ránk, ahogyan a katedrális is változik Claude Monet festménysorozatán a nap előrehaladtával: a kőcsipkék a napsugárral társalognak, a színes üvegablakok megtelnek fénnyel… Hát persze, hiszen ezek között a falak között ringott valaha az impresszionizmus bölcsője.
Látnivalók:
- A nagy óratorony az óraművel (Gros-Horloge)
- A Notre-Dame katedrális
- A sétálóutcák és a színes gerendás házfalak
- A régiség kereskedők negyede
- A mozgalmas kikötői élet és a folyami hajókázás
- A Szépművészeti múzeum, az Óratorony múzeuma, a Természettudományi múzeum, a Kerámia múzeuma, a Kovácsoltvas múzeum (Le Secq des Tournelles), a Régiségek múzeuma, az országos Oktatási múzeum, a Jeanne-d’Arc múzeum, a Flaubert múzeum, a folyami és tengeri hajózás múzeuma
- A gótikus templomok (a Saint-Ouen, a Saint-Maclou, a Saint-Patrice, a Saint-Godard és a Saint-Vivien apátságok)

LE HAVRE - az első normann város megbűvöl szépségével. Egyszerre aktív nagyváros, a világörökséghez méltó építészetével, nyüzsgő európai kikötőváros és bájos fürdőváros. Múzeumainak gazdag kínálata egy-kettőre eszünkbe idézi, hogy itt született például az impresszionizmus.
Látnivalók:
- 2 km hosszú tengerpartja, a Szajna torkolata és a csodálatos kilátóhelyek
- A modern városmag, Auguste Perret remekműveivel, melyek a világörökséget gazdagítják
- A Malraux múzeum (Franciaország második legnagyobb impresszionista gyűjteményével), a Saint-Joseph templom, a Graville rendház a XI-XII. századból, a XVI-XVII. századi Notre-Dame katedrális
- A hajótulajdonos háza (maison de l’armateur)
- A kikötő (idegenvezetett körbehajókázás)
- A kaszinó
- 200 hektárnyi erdős terület a város kellős közepén, 65 park, közkert
- Az impresszionista útvonal
- A Normandia híd (pont de Normandie)

CAEN - másnéven a "száz harang városa", mivel közel negyven templom található itt. Caen történelme hosszúra nyúlik vissza, így számos műemlékkel büszkélkedhet a város: apátságok, a vár, mely a 11. században épült.
Látnivalók:
- Caen világháborús emlékmúzeuma (Mémorial de Caen)
- A Férfiak Apátsága és a Saint-Étienne templom
- A Nők apátsága és a Trinité templom
- Hódító Vilmos vára
- A Leroy torony
- A várban található Szépművészeti Múzeum
- A Quatrans Ház: tradícionális 14. századi épület
- A Posta múzeuma, mely fagerendás 15. századi épület
- A Bon-Sauveur kápolna és kertje

A Partraszállás Színhelyei és a Caen-i Emlékmű: ez a híres múzeum a 2. világháború eseményeit mutatja be. Egyénileg vagy idegenvezetővel, egynapos kirándulás keretében végiglátogathatók a partraszállás színhelyei, Arromanches-tól egészen Hoc-fokig. Ünnepek, rendezvények, programajánlatok, árak és nyitvatartás: www.memorial-caen.fr


EGYÉB LÁTNIVALÓK

- Mont-Saint-Michel: Franciaország egyik legragyogóbb gyöngyszeme. A hatalmas, Európa egyik legnagyobb apátsága és a köré épült kis falu egy sziklás kis szigeten fekszik, 75 méterrell a tenger felett. A sziget dagály idején valóban sziget, de apálykor az apátság gyalogosan is megközelíthető a szárazföldről!
- Etretat: csodálatos sziklapart Caux vidékén
- Lisieux: bazilika
- Giverny: Claude Monet festő háza és kertje
- Bayeux: 11. századi falikárpit - szőttes, mely egyedülálló a világon. A világ legrégebbi "képregénye", mely Vilmos herceg 1066-os Angliai hadjáratát meséli el.
- Fécamp: történelmi és művészváros az Albâtre-parton. Bénédictine Palota, amely múzeum, szeszfinomító és kortárs művészeti helyszín is egyben.
- Haras du Pin: a lovak "Versailles"-ja, amelyet XIV. Lajos alapított.
- Honfleur: helyes kis kikötő, kávézókkal, éttermekkel és művészeti galériákkal övezve

Forrás: Francia Idegenforgalmi Hivatal
hu.franceguide.com

Normandiai ajánlatok

Elrejt